Google Drive

google drive

google drive

Viime kerralla kävimme läpi Applen tarjoamaa pilvipalvelua iCloud ja nyt on vuorossa yhden maailman suurimman yrityksen, Googlen oma pilvipalvelu Google Drive.

Google Drive on julkistettu vuonna 2012. Tällöin aiemmin tunnettu Google Docs muutettiin Google Driveksi. Palveluun sisältyy yhteensä 15 gigatavua ilmaista tallennustilaa ja käyttäjillä on mahdollista laajentaa sitä aina huikeaan 30 teratavuun saakka lisämaksusta. Google Drivea voi käyttää tietokone sovelluksessa, selaimessa ja pilvipalvelu tukee myös mobiililaitteita. Tietokonesovellus on ladattavissa Windowsille ja Macille. Mobiiliversio on puolestaan saatavilla Androidille ja iOS:lle. Selainversiota voi käyttää millä tahansa selaimella, mutta parhaiten tuettuja ovat yleisemmät selaimet kuten Chrome, Firefox, Safari ja Internet Explorer.

Google Driven Business-versio on myös monien yrityksien käytössä, sillä sen ominaisuudet mahdollistavat esimerkiksi kuvien jakamisen suurellekin yhteisölle. Tiedostoja voi käyttää myös ilman verkkoyhteyttä, jos ne on ladattu käytettäväksi offline-tilaan. Näin ollen tiedostot ovat esimerkiksi työntekijöiden käytössä matkustaessa, jos internetyhteyttä ei ole saatavilla.

Google Drive eroaa kilpailijoista sillä, että Google on panostanut hakupalveluihin. Tämä hakupalvelu osaa hakea myös skannattujen kuvien sisältämästä tekstistä. Tämän lisäksi Google Drive käyttää Goggles ominaisuutta, joka osaa etsiä kuvia niiden sisällön perusteella. Google on yhdistänyt Google Docs -palvelunsa Driveen, jolloin käyttäjä voi muokata tiedostoja suoraan nettiselaimessa.

Pilvialvelua on kuitenkin myös kritisoitu siitä, että sen ehtojen mukaan Googlella on oikeudet pilvipalveluun tallennettujen sisältöjen levittämiseen. Googlella ei suoranaisesti ole lupaa käyttää tietoja kaupallisiin tarkoituksiin ilman käyttäjän lupaa, mutta se voi käyttää tietoja asiakkaan palvelemiseksi. Se, mikä määritellään palvelemiseksi ja kaupalliseksi, on vain veteen piirretty viiva. Ongelmallista toisinaan on myös se, että muokattavat tiedostot tulee muuttaa tiettyyn pilvipalvelun tuettuun muotoon. Silti kuitenkin Google Drive on yksi suomalaisten yrityksen eniten käyttämistä pilvipalveluista, sen puutteista huolimatta.