Väestörekisterikeskuksen osoitepalvelu

postilaatikot

Tiesitkö, että poikkeuksetta kaikkien suomalaisten osoitetiedot ovat saatavilla Väestörekisterikeskuksen osoitepalvelusta? Tästä toimijasta puhutaan yllättävän vähän, sillä harva tietää tällaisen toiminnon olevan käytössä. Tällä viikolla käsittelemmikin asiaa hieman tarkemmin. Tämä julkisen sektorin ylläpitämä toiminta mahdollistaa, että kuka tahansa voi saada yli 15-vuotiaan ja vakituisesti Suomessa asuvan henkilön osoitetiedot.

Tiedot perustuvat Väestörekisterikeskusken ja maistraatin tietokantoihin, joihin Suomen kansalainen ilmoittaa mahdollisesta osoitteenmuutoksesta. Väestötietojärjestelmän tiedot siirtyvät myös moniin muihin instituutioihin, minkä ansiosta tietoja ei tarvitse erikseen päivittää muualle.

osoite

Tietojen luovuttamisen voi kieltää

He, jotka haluavat yksityisyttään kunnioitettavan, voivat kieltää tietojen luovuttamisen esimerkiksi erillisen palvelun välityksellä. Ne ovat voimassa toistaiseksi, minkä ansiosta tietoja ei luovuteta edelleenkään esimerkiksi muuton jälkeen. Tällä tavalla voi varmistaa, ettei halutessaan kukaan ulkopuolinen henkilö saa käsiinsä henkilökohtaista osoitetta.  

Muut julkisen sektorin toimijat, kuten Tilastokeskus ja Viestintävirasto, saavat kuitenkin tarpeellisia tietoja varten osoitetiedot tehtäviensä suorittamisen takia. Tietoja ei siis voi aivan kaikilta toimijoilta salata, vaikka haluaisikin pitää yksityisyydestään tiukasti kiinni.

Pyydä tieto osoitepalvelupuhelimesta

Väestörekisterikeskus ylläpitää puhelinpalvelua, josta voi tiedustella tietyn henkilön osoitetietoja suomeksi tai ruotsiksi. Onnistuneeseen hakutulokseen vaaditaan tiedustelun kohteena olevan ihmisen etu- ja sukunimeä, mutta sitä voi tarkentaa esimerkiksi asuinpaikan, iän ja syntymäajan perusteella. Jos nimi on esimerkiksi Suomessa erittäin yleinen, voi tietojen saaminen ilman tarkempia yksityiskohtia olla erittäin vaikeaa.

Jos esimerkiksi vanhan tutun osoitetiedot ovat kadoksissa, voi asiaa selvittää helposti tämän palvelun avustuksella. Se ei tosin ole erityisen halpaa lystiä, sillä soitosta saa maksaa lähemmäs 2 euroa minuuttia kohden. Palvelu on auki yllättävän pitkään, sillä tietoja voi kysellä päivittäin klo 8.00-22.00 välisenä aikana. Hakupalvelusta voi etsiä tiettyä ihmistä myös entisillä nimillä, joten vuosikymmeniä vanhoista tiedoista voi olla siis merkittävästikin hyötyä.