Dropbox

dropbox

 

Olemme käsitelleet aiemmin tunnettuja pilvipalveluita kuten Apple iCloud sekä Google Drive. Yksi tunnetuimpia pilvipalveluita on myös Dropbox, joka on suosittu erityisesti kuluttajien käytössä. Dropbox on perustettu vuonna 2008 ja se on useimmille tuttu sovellus. Dropboxin perustaja ja toimitusjohtaja Drew Houston on sanonut saaneensa idean palvelusta, kun hän unohti usb-tikun kotiinsa. Dropbox on lähinnä tiedostojen synkronointisovellus. Sen avulla erilaisia tiedostoja voi synkronoida useiden eri laitteiden välillä. Dropboxin kautta on helppo myös jakaa eri tiedostoja muiden käyttäjien kanssa. Dropboxilla on reilusti yli 100 miljoonaa käyttäjää.

Dropbox on saatavilla niin Windowsille, OS X:lle sekä Linuxille sekä monille alustoille kuten Android, Windows, iOs sekä BlackBerry. Näin ollen Dropboxia voi käyttää melkeinpä kaikilla markkinoilta saatavilla olevilla laitteilla.

Dropboxista on saatavilla niin maksuton kuin maksullinenkin versio. Maksuttomassa versiossa tallennustila on tietysti pienempi, jolloin se on 2 Gt. Dropboxia on kritisoitu sen vuoksi, että maksuton tallennustila on huomattavasti pienempi kuin muiden kilpailijoiden tarjoama. Käyttäjä voi kuitenkin lisätä tallennustilaansa suorittamalla Getting started- osion tutustumistehtäviä, jolloin käyttäjä saa huimat 48 Gt muistia lisää. Maksullisissa versioissa käyttäjä voi lisätä tallennustilaansa aina 1 teratavuun saakka. Tiedonsiirrossa käytetään SSL-salausta, joten käyttäjä voi olla varmempi tietojen turvallisuudesta. Pilvipalvelut aiheuttavatkin yleensä pelkoa sillä, voivatko tiedostot päätyä johonkin, minne ne eivät kuuluisi päätyä. Palvelut kuitenkin tallettavat muu mussa laitteiden asetukset, yhteystiedot, henkilökohtaiset tiedostot kuten kuvat ja muut tiedostot sekä pelitallennukset.

Dropbox on saanut erityisesti kiitosta helppokäyttöisyydestään ja sen vuoksi se onkin erityisesti kuluttajien suosiossa. Kaikenikäiset voivat käyttää Dropboxia ja esimerkiksi reissukuvat tai kuvat sukujuhlista siirtyvät sukulaisten nähtäville helposti. Dropboxin suosion syynä onkin useasti, että sitä on vain totuttu käyttämään, jolloin muut myöhemmin julkaistut ja ehkä paremmatkin synkronointisovellukset ovat jääneet sen varjoon.

Dropbox on myös lisännyt palveluitaan ottamalla askeleen yhteisöpalvelun suuntaan. Se tuo käyttäjille entistä paremmat mahdollisuudet luoda sisältökansioita, joita on helppoa jakaa muille myös sosiaalisen medioiden kuten Facebookin ja Twitterin kautta. Näin ollen se lisäisi helppokäyttöisyyttä monien eri palveluiden välillä.