Pilvipalvelut tietojen säilömisessä

pilvipalvelut

pilvipalvelut

Pilvipalvelut eli cloud sevices ovat ”pilvessä” tarjottavia palveluita. Palveluiden pääluokat ovat Saas (Software as a Service), IaaS (Infrastructure as a Service) ja PaaS (Platform as a Service). Yleisnimityksenä yleistyy XaaS (Anything as a Service tai Something as a Service). Pilvipalvelut ovat saaneet nimensä siitä, että internet-aikakauden arkkitehtuurikuvissa internetiä kuvaa usein pilvisymboli. Koska pilvipalvelut tuotetaan datakeskuksista ja niitä käytetään internetin yli, tulevat ne kaavioissa sieltä ”pilvestä”.

Suurin osa kuluttajien pilvipalveluista ovat usein mainosrahoitteisia, mutat yritysten pilvipalvelut usein maksullisia. Pilvipalvelun hinnoittelu on usein kuukausikohtainen ja käyttäjämääriin perustuva. Pilvipalvelun hinnassa maksetaan sekä ohjelmiston käyttöoikeudesta, itse IT-palvelusta sekä käyttäjätuesta.

Muun muassa älypuhelimien suosion kasvu on viime aioina aiheuttanut sen, että kuluttajat käyttävät pilvipalveluita nykyään päivittäin, ja osin jopa tietämättään. Esimerkiksi Android -kännykät vaativat käyttäjää luomaan Google -tilin itselleen heti kun puhelin on käynnistetty. Näin käyttäjä saa pääsyn Gmail-postiin, kalenteriin ja kontaktitietojen synkronointiin ilman, että edes itse välttämättä huomaa tämän tapahtuvan. Myös perinteisille tietokoneilla on olemassa lukuisia verkkopohjaisia palveluita, jotka tarjoavat muun muassa säilytystilaa ja tietojen synkronointia.

Dropbox on yksi suosituimmista pilvipalveluista. Palvelun yksinkertaisuus ja helppokäyttöisyys on tehnyt siitä hyvän työkalun monille. Palvelu tarjoaa 2GB ilmaista tallennustilaa. 10 dollarin kuukausimaksulla käyttäjä saa 50GB tallennustilaa ja 20 dollarilla jopa 100GB tilaa. Dropbox toimii Macilla ja PC:llä, sekä yleisimmillä mobiilialustoilla.